Gladovanje nije rešenje !

Došao je ponedeljak. Konačno ste rešili da krenete u proces mršavljenja. Kupili ste vagu, naoružali se voljom i sada možete krenuti. Cilj je da vaga pokaže što manje kilograma. Naravno, kao što je poznato, vodite se parolom ,,jedi što manje da bi smršao’’. Da li je to baš tako?
Privremeno jeste, čak će i vaga pokazati manje kilograma. Mislite da ste ostvarili cilj, ali ipak ste dalje nego što ste bili na početku. Pitate se zašto?
Gladovanje nije rešenje i ovim načinom ne postižete rezultate, čak nazadujete. Kao što ste mogli da pročitate uradili ste i par koraka nazad, jer sada prvo treba da se ,,sredi’’ telo, pa opet krenuti u proces mršavljenja, ali na pravi način. Vaga pokazuje par kilograma manje, ali zapamtite vaga pokazuje našu ukupnu telesnu masu, a ne samo masne naslage. Gladovanjem mi smo nažalost izgubili mišiće, a masne naslage u tragovima, skoro pa da ih nismo ni takli. Gubljenjem mišića narušavamo metabolizam koji je sada usporen, osećamo se umorno, iscrpljeno, bezvoljno, bez snage, dolazi do pada potencije, izostanka menstruacije, nesanice, disbalansa hormona…
Sada kada ste završili dijetu (misleći da ste smršali) krećete da se hranite kao ranije, pre dijete, ali šta se dešava? Pošto ste gladovanjem usporili metabolizam i izgubili mišiće, navikli ste telo na dosta manje hrane, pa je količina koju ste ranije unosili za vas sada velika i naravno pravite masne naslage i vraćate se na početak (možda i više dodate), a telo i psiha je pretrpelo torturu. Telo se vremenom navikne na smanjeni unos kalorija, i da bi smršali, vi ste primorani opet smanjiti kalorije posle nekog vremena na već smanjeni unos.
Cilj treba da bude sačuvana mišićna masa, ili još bolje povećati mišićnu masu kako bi napravili telo koje će da prži masne naslage. Što više mišića imamo, veća potrošnja.
Gladovanje na duži vremenski period može biti poguban za vaše zdravlje i to nikako ne smete da radite. Ne izgladnjujte se, budite u blagom kalorijskom deficitu, pored toga je poželjno i trenirati. Mršavite pametno i efikasno, na duže staze. Budite umereni u svemu i bez naglih promena.

Podeli

Facebook
Email
Twitter
Telegram

One Comment

  • Da li se ova prica odnosi i na autofagiju(16/8) kada se u sustini preskace vecera? Pricamo o ritmu kada se redovno trenira( npr 3 puta nedeljno).

    Reply

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *